donderdag 28 november 2013

Sinterklaas.




Sinterklaas, meer en meer werd zijn naam genoemt!! Er werden in de werktijd dan ook al heel wat tekeningen en teksten gemaakt! 




Op vrijdag waren we er de hele ronde over bezig. Er kwamen heel wat vragen:
" Hoe kunnen Sinterklaas en zwarte piet op het dak lopen?" "Hoe komt het dat ze er niet afvallen?"
" Hoe werkt een stoomboot?" We willen er graag een echte gaan zien en kijken nu wat mogelijk is. 
" Hoe weet Sinterklaas welke pakjes er voor wie zijn?".

Er was ook discussie: was het nu 10 keer, 17 keer of nog twee keer slapen? We wisten het niet goed. De kinderen kozen een aftelkalender als oplossing. We gingen aan de slag met tekeningen en zelfgeschreven cijfers. 

De kinderen wilden ook heel graag echte verkleedkleren, zodat ze zelf Sint en Piet kunnen zijn. Zo gevraagd, zo gedaan : 


Niet alleen verkleedkleren, maar ook popjes en playmobil kwamen onze klas binnen. 



We hoorden al een aantal spannende verhalen. Onder andere van de Sint die een jaartje wilde overslaan ... Gelukkig kon hij overtuigd worden om er ook dit jaar voor te gaan. 
Toffe verhalen! De kinderen gebruiken ze in de werktijd ook, om dingen na te tekenen, om dingen te ontdekken en om er samen over te vertellen! Mooie taferelen




In de kring kwam ook het idee om een portret te maken van Sinterklaas. Om dat portret te maken, zochten we inspiratie in het boek "grote kunst voor kleine kenners"
De kinderen vonden deze kunstwerken heel fascinerend en wilden hier nog eventjes op door gaan. Echte meester-reproducenten zijn ze! 











De kinderen in actie! Naar Pollock! 


Benieuwd naar meer resultaten? Kom dan zeker naar onze tentoonstelling kijken!! 

En de tentoonstelling zag er zo uit: 



woensdag 13 november 2013

Robotten!


Het verhaaltje Tom en de Robotten brachten ons op ideeën!! Wij wilden zelf aan de slag! We maakten robotten uit karton.



Het viel ons op dat een robot vaak veel rechthoeken heeft. We tekenden dan ook een robot vertrekkende vanuit verschillende vormen: 



We lieten ook onze wasco's bewegen op robotmuziek en kregen zo volgend resultaat: 


Maar we waren het meest benieuwd naar echte robotten! Merel, Ammar en Zakaria brachten er mee. De kinderen waren er enorm door gefascineerd. 




We wilden heel graag een echte robot zelf maken en maakten alvast het ontwerp! Nu zijn we nog op zoek naar iemand die ons kan helpen met de technische kant :). 
Dit zijn de ontwerpen: 





maandag 11 november 2013

Onderzoek: VOS versus WOLF.


Vos versus wolf. Hoe het allemaal begon: 



Het onderzoeksverslag:



De kaft van het boek:
 (een kopie van het boek zelf vinden jullie terug in het leefboek)





Onderzoek: Waterijsjes.


Tijdens de bespreking van ons onderzoek naar appelbomen planten zei er iemand: "vorige keer toen we aan het planten waren hebben we een waterijsje gekregen" "krijgen we dat nu ook niet". Goed geprobeerd dacht ik :). Ik heb geen waterijsjes en kan er dus ook geen geven, antwoordde ik. Maar de kinderen gaven niet op. "Als we ze nu zelf maken?" "gewoon water in de frigo steken". 

En zo volgenden een aantal pogingen: 

  • Water in de frigo steken: er gebeurt niets. En het smaakt naar water. 
  • grenadine en water mengen. Daarna in een beker en dan in de diepvries. Enkele uurtjes later kwam er een waterijsje uit. Maar we hadden een probleem: hoe gingen we dit verdelen en opeten? We proberen het met een lepel en een mes, maar er gebeurde niets. We lieten het dan maar staan, maar dan werd het terug sap. 
  • Een nieuwe poging! Sap in diepvriesblokjes en een stokje erin! Joepie, geslaagd! 










zondag 10 november 2013

Onderzoek: Licht & donker.



Toen we 's ochtends toekwamen in de klas was het nog donker. Wat raar, gisteren was dat zo niet. Toen we naar de speelplaats gingen om 09.30 konden we de maan nog altijd zien! Het was een speciale maan dit keer. Een volledige bol, een volle maan! 
De kinderen stelden heel wat vragen en dat leidde tot een onderzoek! 

  • Hoe komt het dat het plots donker wordt buiten? 
  • Wanneer is het dag en wanneer is het nacht? 
  • Hoe komt het dat de maan soms vol is en soms niet? 
  • Hoe kunnen we naar de maan en de sterren kijken?
We gingen op zoek in boeken en maakten een verslag. We tekenden op papier. We beelden ook uit en trokken er foto's van. Dit is het resultaat: 















Het was enkel 's ochtends vroeg en 's avonds laat donker in de klas. Ook al deden we het licht uit, de klas werd niet donker. We gingen op tocht door de school en vonden in de kleedkamer een donkere kamer. We speelden er met lichtstokjes en muziek. De vraag kwam of we foto's konden trekken van de lichtstokjes in het donker. Zo gevraagd, zo gedaan. Met de stokjes maakten we tekenen in het donker. Dit zijn de resultaten: 











We konden er allerlei figuren in herkennen! Zo zagen we een meisje, een vliegende vogel, een hartje en een dinosaurus. Wat zien jullie erin?